Freelancer työ – tee töitä mistä päin maailmaa tahansa
Kirjoitimme aiemmin artikkelin kymmenestä eri tavasta tienata rahaa netissä. Freelancerina työskentely on yksi konkreettisemmista tavoista tienata rahaa netissä, ja se tarjoaa vapautta, joustavuutta ja mahdollisuuden hallita omaa työuraa tavalla, joka ei ole mahdollista perinteisissä työsuhteissa. Voit itse valita projektit, jotka kiinnostavat sinua eniten, ja työskennellä mistä tahansa vain, olipa se sitten kotoa käsin tai maailman toiselta puolelta. Mutta kuten mikä tahansa uravalinta, myös freelance-ura tuo mukanaan haasteensa—erityisesti, kun on kyse uusien asiakkaiden ja projektien löytämisestä.
Tässä artikkelissa käsittelemme eri tapoja, jotka voivat auttaa sinua menestymään freelancer-yrittäjänä.
1. Freelancer alustat
Netissä toimivat freelancertyöalustat ovat olennainen osa nykyaikaista freelance-työskentelyä. Kyseiset alustat tarjoavat sekä aloitteleville että kokeneille ammattilaisille pääsyn laajaan kirjoon projekteja ja asiakkaita ympäri maailmaa. Seuraavaksi käymme läpi suosituimpia freelancer-alustoja.
Upwork
Upwork on yksi suurimmista ja tunnetuimmista freelancertyöalustoista. Se kattaa monia eri aloja ja taitotasoja, aina ohjelmoinnista graafiseen suunnitteluun ja sisällöntuotantoon. Upworkin vahvuus on sen joustavuus hinnoittelussa ja projektityypeissä, mikä mahdollistaa freelancerille sopivien projektien löytämisen helposti. Työnantajat julkaisevat projekteja, ja freelancerit voivat tehdä niihin tarjouksia. Upworkissa on tärkeää luoda vakuuttava ja uskottava profiili ja portfolio, jotka erottuvat muista. Kilpailu on alustalla kova.
Freelancer
Freelancer toimii samankaltaisella periaatteella kuin Upwork, mutta sillä on omat erityispiirteensä, kuten kilpailut, joissa useat freelancereita voivat osallistua ja näyttää taitonsa potentiaalisille asiakkaille. Freelancer on erityisen hyvä heille, jotka haluavat nopeasti kasvattaa kokemusta ja näkyvyyttä, sillä kilpailujen kautta on mahdollista nopeammin töitä ja näin ollen saada palautetta ja näkyvyyttä.
Fiverr
Fiverr erottuu muista alustoista siinä, että se keskittyy enemmän pieniin, kiinteähintaisiin töihin. Freelancerit asettavat palvelunsa markkinoille ”paketteina”, joissa on selkeästi määritellyt toimitusaikataulut, hinnat ja palvelun sisältö. Tämä tekee alustasta erinomaisen paikan aloittelijoille ja heille, jotka haluavat tarjota selkeästi rajoitettuja palveluita.
Fiverrin haasteena on se, että kilpailua on äärettömän paljon ja hintataso on poljettu aika matalaksi. Fiverrissä erottuminen vaatii hyviä referenssejä ja nopeaa vastausaikaa.
Nerot
Nerot on suomalainen freelancertyöalusta, joka on suunnattu nimenomaan Suomen markkinoille. Nerot tarjoaa alustan, jossa yksityishenkilöt, yritykset ja freelancerit voivat kohdata. Nerot.fi -palveluun voi freelancerina rekisteröityä ilmaiseksi, mutta jotta palvelusta on todellista hyöytyä, maksaa palvelun käyttö freelancerille 15-50 € / kuukaudessa. Nerot -palvelun etu piilee siinä, että kilpailua on huomattavasti vähemmän kuin sen kansainvälisillä kilpailijoilla. Toki tarjontaakin on vähemmän.
Kuinka maksimoida menestys näillä alustoilla
- Profiilin ja portfolion merkitys: Luo vakuuttava ja ammattimainen profiili, joka esittelee taitosi ja aiemmat referenssityösi. Vahva portfolio houkuttelee enemmän asiakkaita ja auttaa sinua erottumaan kilpailijoista.
- Aktiivisuus ja vuorovaikutus: Ole aktiivinen alustalla, vastaa nopeasti asiakaskyselyihin ja päivitä portfolioasi säännöllisesti uusilla töillä.
- Asiakasarvioiden merkitys: Pyri saamaan myönteistä palautetta suoritetuista töistä. Hyvät arviot parantavat näkyvyyttäsi ja houkuttelevat uusia asiakkaita. Kannusta asiakkaitasi antamaan arvosteluja tekemistäsi töistä.
- Erikoistuminen: Vaikka monipuolinen osaaminen on freelancerina etu, erikoistuminen tiettyyn nicheen voi tehdä sinusta halutun ja tunnetun tietyllä alalla.
2. Sosiaalisen median ryhmät
Sosiaalisen median ryhmät, kuten esimerkiksi alakohtaiset Facebook-ryhmät, voivat olla erinomaisia paikkoja löytää freelancer-töitä. Esimerkiksi ”Shopify Suomi” -Facebook-ryhmä on erinomainen ryhmä, jossa kotimaiset Shopify-asiantuntijat voivat tarjota palveluitaan Shopify-kauppiaille.
Myös liike-elämään keskittyvä LinkedIn voi olla hyvä paikka löytää itselleen freelancer-töitä.
3. Suorat yhteydenotot ja kylmäsoittaminen
Saatat olla lukemassa tätä artikkelia juuri sen takia, että etsit muuta tapaa saada freelance-töitä kuin kylmäsoittamisella. Vaikka kylmäsoittaminen onkin jännää ja monelle epämiellyttävää, ovat suorat yhteydenotot ja kylmäsoitot edelleen tehokkaita keinoja lähestyä potentiaalisia asiakkaita. Vaikka kylmäsoittaminen vaatiikin paljon rohkeutta ja sinnikkyyttä, se tarjoaa mahdollisuuden esitellä palvelusi suoraan päättäjille, mikä voi johtaa nopeisiin ja tehokkaisiin tuloksiin.
Jotta kylmäsoitot olisivat mahdollisimman tehokkaita, on tärkeää valmistautua huolellisesti. Tutustu yritykseen ja sen päättäjiin ennen soittoa, jotta voit kohdentaa viestisi ja osoittaa, että ymmärrät heidän liiketoimintansa haasteet ja tarpeet. Harjoittele lyhyt ja ytimekäs esittely itsestäsi ja palveluistasi, jossa korostat, miten voit auttaa asiakasta ja mitä erityisarvoa tuot heille. Ole kuunteleva ja anna keskustelulle tilaa kehittyä, sillä aktiivinen kuuntelu ja herkkä vastaaminen asiakkaan tarpeisiin ja kysymyksiin voivat avata ovia jatkokeskusteluille.
Jos kylmäsoittaminen on sinulle ehdoton ei, sähköpostilla lähestyminen on toinen hyvä tapa tehdä suoria yhteydenottoja. Kun lähestyt potentiaalisia asiakkaita sähköpostitse, pidä viesti selkeänä ja riittävän lyhyenä. Käytä selkeää kieltä ja varmista, että viestisi on helppolukuinen ja tarjoaa konkreettisen ehdotuksen siitä, miten voit auttaa asiakasta.
Lopuksi
Freelancer-töiden löytäminen vaatii aktiivisuutta, sitoutumista ja rohkeutta. Käyttämällä yllä mainittuja resursseja ja kehittämällä omaa osaamistasi voit lisätä mahdollisuuksiasi löytää mielenkiintoisia ja palkitsevia projekteja. Muista myös pitää työnäytteesi, eli referenssisi ajan tasalla ja korostaa osaamistasi kaikissa viestintäkanavissasi. Onnea matkaan!